Assalamualaikum..
Siapa pernah makan sambal hitam pahang ni? Dulu aku mula-mula dengar, aku ingat sambal hitam tu masakan daging ke apa. Rupanya sambal tumis ikan bilis version hitam rupanya. Tengok dari rupa, memang kurang cantik tertarik, tapi rasa dia..kau memang da boom lah.
Okay jom tengok resepi camana nak buat sambal hitam pahang ni dan apa mandatory ingredients dia kan?
Bahan-bahan yang diperlukan;
1) Belimbing buluh dalam setengah kilo (ikutlah nak guna yang kuning atau yang hijau, lebih kurang je)
Alhamdulillah pokok tepi rumah ni lebat buahnya :) |
2) 1/2 cawan cili padi (ikutlah tahap pedas yang kau orang nak)
3) 2 cawan ikan bilis yang telah dibersihkan
4) 6 ulas bawang merah (separuh tumbuk, separuh lagi hiris)
5) Kicap manis sedikit (atau secukup rasa)
6) Garam (secukup rasa)
7) Gula (secukup rasa)
8) Minyak masak untuk menumis
Cara-cara nak masak;
1) Bersihkan belimbing buluh tersebut dan rebus tanpa air. Sebab nanti dia akan keluar jusnya sendiri. Rebus sampai bertukar warna hitam. Aku rebus 3 jam lebih jugaklah. Kalau nak cepat, tutup periuk tu sekejap bagi wap dia keluar so cepat sikit lembut. Seelok-eloknya gunalah periuk lama, sebab jus dia yang dah kering susah nak sental.
.
2) Tumbuk ikan bilis, bawang merah, cili padi dan belimbing yang siap direbus. Tumbuk agak kasar jangan terlalu halus atau hancur.
3) Panaskan minyak dalam kuali. Agak-agak dah panas masukkan semua yang kau tumbuk tadi tu. Tumis sehingga agak garing lepastu tambahkan kicap gula dan garam sesedap rasa, ikut selera kau orang lah kan. Aku suka sambal ni agak garing sikit.
Dan hasilnya....
TADAAAA!!!! |
Okaylah selamat mencuba ye. Nak beli pun dekat perak ni memang susah nak jumpa benda ni. Harga pun boleh tahan mahal. Masa belajar dekat kuantan dulu, selalu member aku beli dalam bekas dadih tu (3/4 penuh) pun dah harga RM10. So bayangkanlah berapa sudu je lah dalam tu kan.
salam dik, akak tak pernah makan dan rasa sambal hitam ni.. rasa dia masam tak? huhuhu terbayang belimbing buluh tu mcm masam je kan...
ReplyDeleteMasam-masam pedas. Trylah buat..bagi saya sedaplah...hehe. Tu yang teringin sangat tu, perak tak jumpa so kena buat.
Deleteresepi baru.. best la bila jumpe orang yang suke memasak ni.. tak kering idea jadi nya... kunjung ke blog kak eny lapaaa sokmo... heheheh
ReplyDeleteBetul tu..sy pun suka tengok resepi2 orang masak apa. Sy pulak amatur, lepas kahwin ni baru belajar..tu yg nak cari yang simple2 je :)
DeleteNampak sodap tu...
ReplyDeleteSedaplah kat tekak saya..trylah buat. Hehe kot kena selera.
Delete